Δ' Τάξη

Σχολικό Έτος 2015-2016 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τάξη : Δ2

Σχολικό Έτος 2015-2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τάξη : Δ2

Εκπαιδευτικός : Σταυροπούλου Μίκα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Με ένα βιβλίο  ταξιδεύω

Σκοπός μας η εξοικείωση με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Αυτή η σχέση θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την κριτική και δημιουργική μας σκέψη, να δραστηριοποιήσουμε τη φαντασία μας και την εφευρετικότητά μας, να εμπλουτίσουμε την αισθητική μας καλλιέργεια, να δοκιμάσουμε τα συναισθήματά μας, να καλλιεργήσουμε τη γλωσσική μας ικανότητα με λίγα λόγια να συγκροτήσουμε   την προσωπικότητά μας.

Επιπλέον θέλουμε να δημιουργήσουμε στην τάξη μας κλίμα συντροφικότητας και δημιουργικότητας  ώστε αυτή να σταματήσει να αποτελεί ένα άθροισμα μονωμένων μαθητών και να γίνει μια «κοινότητα αναγνωστών».

Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικού                   Λογοτεχνικού Βιβλίου (Συγγραφείς)

 

Έλληνες   Συγγραφείς

2010: Κοντολέων Μάνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από γονείς που κατάγονταν απ' τη Σμύρνη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια δημοσιεύοντας κείμενα του στο περιοδικό "Διάπλαση των Παίδων".

Γράφει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά με θέματα γύρω από το βιβλίο και κάνει πολύ συχνά ομιλίες για τα προβλήματα και τους στόχους της Λογοτεχνίας για παιδία και νέους.

2006:  Βούλα Μάστορη

 

Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 κι έχει στο ενεργητικό της μέχρι τώρα πάνω από 40 βιβλία για παιδιά και δύο για ενήλικες .

Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερα για το έργο και τη ζωή της εδώ: http://voulamastori-paidika-vivlia.blogspot.gr/

 

2003: Τριβιζάς Ευγένιος

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) .

Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director fo Cominal Justice Studies).

Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει αμέτρητα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

1994: Σαρή Ζωρζ (1925-2012)

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής .

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με το "Θησαυρό της Βαγίας", ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους και το οποίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Από το 1969 είχε γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά.

Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου .


1993: Ζέη Άλκη  (1925-  )

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο όπου η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια.

Παντρεύτηκε με τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, Γιώργο Σεβαστίκογλου που πέθανε το 1990. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη που ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται σαν διερμηνέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πέτρο που είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Η Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα Σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτή τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

 

 

 

Χρήσιμες διευθύνσεις

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ΕΚΕΒΙ

www.ekebi.gr

www.philanagnosia.gr

www.mikrosanagnostis.gr

 

Ο  ηθοποιός  Δημήτρης Χορν  διαβάζει:

  • Το παραμύθι  του Σεργκέι Προκόφιεφ « Ο Πέτρος και το  λύκος»
  • Το παραμύθι  του Όσκαρ Ουάιλντ « Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας»