Προγράμματα

Σχολικό έτος 2015-2016 Πολιτιστικό πρόγραμμα Τάξη Γ?

Σχολικό έτος  2015-2016

Πολιτιστικό πρόγραμμα

Τάξη Γ'

Εκπαιδευτικός: Παπαγιαννακοπούλου Βάσω

Ελιά
Το αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων


Η ελιά, το δέντρο του μεσογειακού χώρου, συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους και έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.

Η ελιά ως αυτοφυές δέντρο - αγριελιά - πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί δηλαδή όπου αναπτύχθηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες, την καρδιά του Αιγαίου, έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς, τα οποία σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης φαίνεται να είναι ηλικίας 50-60.000 ετών.

Η χρησιμοποίηση του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων της στην αρχαία τελετουργία καθόρισε από πολύ νωρίς τον συμβολισμό του σαν δέντρο του καλού. Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας.

Το λάδι της ελιάς, όπως το στάρι και το κρασί, αποτελεί στη σύγχρονη λατρεία θρησκευτικό αγαθό και χρησιμοποιείται σε πολλές τελετές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.

Περισσότερα στην Γ' τάξη

Σχολικό Έτος 2015-2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τάξη : Δ2

Εκπαιδευτικός : Σταυροπούλου Μίκα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Με ένα βιβλίο  ταξιδεύω

 

Σκοπός μας η εξοικείωση με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Αυτή η σχέση θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την κριτική και δημιουργική μας σκέψη, να δραστηριοποιήσουμε τη φαντασία μας και την εφευρετικότητά μας, να εμπλουτίσουμε την αισθητική μας καλλιέργεια, να δοκιμάσουμε τα συναισθήματά μας, να καλλιεργήσουμε τη γλωσσική μας ικανότητα με λίγα λόγια να συγκροτήσουμε   την προσωπικότητά μας.

Περισσότερα στη Δ' τάξη