Aυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ? όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μιας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD).

Σήμερα, διαγιγνώσκονται με αυτισμό 1 στα 50 άτομα, καθιστώντας τον πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ? ότι κορίτσια.

Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Συνδέεται με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η εμμονή στην ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3 ετών, αν και η πρόσφατη έρευνα πάει την ηλικία διάγνωσης προς τα κάτω, στην ηλικία των 6 μηνών.

Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα. Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που διέφερε από την στιγμή της γέννησής του, ενώ άλλοι περιγράφουν ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε αυτές τις δεξιότητες

 

 

  • Ενδεικτικό βίντεο με τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού που βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση.